Sisällön tarjoaa Blogger.

Kauhea kalkkimaali

Meidän mökkirempan myötä on tullut ajankohtaiseksi myös maalaushommat, kun ehdottomasti halusin sinne sellaiset vanhat kunnon pinnatuolit. Tein ihan helvetin kovan homman niiden tuolien pohjatöiden kanssa; hioin, puunasin ja putsasin ja pohjamaalasin, että maalausjälki olisi mahdollisimman hyvä. Suurinta päänvaivaa hommassa aiheutti maalin valinta. Mitä väriä? Mitä maalia? Olisi hienoa, jos homma menisi ns. kerrasta maaliin ja lopputulos olisi hyvä ellei jopa täydellinen.

Olen tässä viimeisen puolen vuoden aikana seurannut sivusta tätä jokatuutista tursuavaa kalkkimaalihypetystä. Kuinka ihana maali se onkaan ja ne värit ja kun se vintage sitäsuntätä. Pitkään tätä ylistysvirttä kuunneltuani, päätin sitten itsekkin sitä kokeilla. Liityin jopa Facebookin Kalkkimaalarit-ryhmään, jossa jäsenet esittelevät ja ihastelevat toinen toistaan upeampia maalaustaidonnäytteitä ja niiden ihanan antiikkisia värisävyjä. Kaikki vakuuttavat maalien ihanuutta ja kuinka helppoa niitä olisi käyttää. Edes niitä pohjatöitäkään ei tarvita, ainakaan siinä määrin kuin normi kalustemaaleissa.

Ja niinpä minäkin nielin tämän syötin koukkuineen päivineen ja aloin metsästää meidän mökkituoleihin sopivaa kalkkimaalia. Se olikin helpommin sanottu kuin tehty.

Näitä unelmamaaleja kun ei sitten ihan joka putiikista löydäkkään. Ja kun jostain lähikaupungin sisustusliikkeestä sitten viimein purkkeja löysin, niin tottakai kaikki kiinnostavat värit olivat loppuneet, eikä uusia ollut tulossa ihan lähiaikoina. Täytyy sanoa, että tästä kalkkimaalihypetyksestä on otettu kyllä kaikki eurot irti, sillä jopa maalien värikartasta joutuu maksamaan. Siis oikeasti, maksat siitä, että saat paperiesitteen, jossa maalien värit listattuna! Voi hyvää päivää.

Koska niitä vuolaasti ylistettyjä jumalmaaleja, Annie Sloania ja JDL Vintagea, ei ollut saatavilla, päätin tilata kalkkitököttiä netistä. Törmäsin jollain askartelusivustolla Chalky Vintage look -kalkkimaaliin, joka vaikutti kiinnostavalta. Olin etsinyt nimenomaan vanhan roosan väristä maalia ja tämä purkki lupasi sitä jo nimensä perusteella. Vaikka tästä maalista en ollut aiemmin kuullutkaan, eikä siitä kukaan puhunut Facebookin Kalkkimaalarit-ryhmässä, laitoin kuitenkin vain rohkeasti tilausta postiin. Jos purkissa lukee Chalk paint ja Vintage, niin voiko jotain muka mennä vikaan?


Maalitilaus saapui jo seuraavana päivänä ja innosta piukeana könysin heti maalausstudiolleni (=autotalliin). Maali tosiaan näytti todella herkulliselta, niin vanukasmaiselta ja täyteläiseltä, että teki mieli ottaa lusikka ja kauhoa se suoraan suuhun. Pystyin jo kuvitella, miten tämä pehmeä manna solahtaisi tuoleihin kuin valettu ja tekisi niistä ainutlaatuisen upeat. Sellaiset vintaget, mitä Kalkkimaalarit-ryhmässäkin näkee.

Sitten vain purkki auki ja sutimaan. Ja heti ensi vedolla tiesin homman menevän reisille. Maali ei tasoittunut ollenkaan, kuten esim. normi huonekalumaali, vaan jätti järkyttävän suttuisen pensselinraitaisen jäljen. Ja pensseli oli siis ihan laadukas, eikä mikään alelaarin pahnanpohjimmainen. Edes maalin väri ei vastannut nimeään Vanha roosa - Chalky Vintage look. Paremmin olisi sopinut vaikka Vanhan Roosan violetit alkkarit.

Luottavaisin mielin ja parempaan sitkeästi toivoen jatkoin silti tuolin maalaamista. Ehkäpä se maalin ihanuus paljastuisi vasta sen kuivattua?


Ei paljastunut. Hetken (=pari päivää) kiroiltuani nielin tappion katkeran kalkin ja aloitin nöyränä alusta.


Taas hioin, puunasin ja putsasin. Kun tylsät pohjatyöt oli tehty, maalasin tuolin uudelleen. Tällä kertaa käytin ihan tavis Helmi-huonekalumaalia. Sellaista vanhan roosan väristä. Se levittyi kuin unelma ja lopputulos oli mukavan tasainen.

Paska reissu mutta tulipa tehtyä. Jos nyt jotain positiivista tästä kokemuksesta haetaan, niin melko kivuttomasti sen kauhean Chalkyn sai pois. Se katosi vaaleanpunaisena puuterina ilmaan ja paikkapaikoin irtosi sellaisina kynnenkokoisina laippoina.

Tämä oli ensimmäinen ja viimeinen kalkkimaalauskokeiluni. Samantein erosin myös Kalkkimaalarit-ryhmästä. Kiitos ja hei.